Av Kurt Urhaug

«Men han svarte og sa til dem: Om kvelden sier dere: Det blir godvær, for himmelen er rød. Og om morgenen: I dag blir det uvær, for himmelen er rød og mørk. Himmelens utseende vet dere å tyde, men tidenes tegn kan dere ikke tyde!»
Mt 16, 2.

Høsttiden gir oss mange tegn. Bladene på trærne blir gule. De har stått hele våren og sommeren med en grønn frisk farge, men så blir de gule og bladene faller av trærne. Noen trær og blader blir også røde. Det er høst. Det skjer også noe med temperaturen. Nettene blir kjøligere. Plutselig en morgen vil det være frost. Lyset endres også. Dagene blir kortere og natten kommer raskere på. Vi trenger ikke bry oss mer med løvetannen, den er borte og er gått i jorden. Fuglene synger ikke så livlig lenger. Det var mer ungdommelig liv på vårparten med etablering av reir og mye annet som skjedde. Fuglekassen er tom og grågåsen reiser som er V-form på himmelen. Tiden er kommet nå for å få dyrene hjem fra fjellet. Men også fruktrærne bærer sine frukter og plommer, epler og pærer skal plukkes og bringes i hus. Poteter og gulerøtter skal hentes frem fra jorden, og smakfulle serveres de på bordet. Høsttiden bringer mange gode og fine opplevelser!

I Israel markeres også høsten. Det er mer i forberedelser til høytidene som er hver høst. Tre viktige merkedager på kalenderen skal feires. Det er Herrens høytider.

Alt dette er tegn. Hele jorden forteller noe vi mennesker skal merke oss. «Herre, hvor mange dine gjerninger er! Alle har du gjort med visdom, jorden er full av det du har skapt.» Sal 104,24. «Og den ene ropte til den andre og sa: Hellig, hellig, hellig er Herren, hærskarenes Gud! All jorden er full av hans herlighet.» Jes 6,3. «Hans prakt dekker himmelen, og jorden er full av hans herlighet.» Hab 3,3.

Når trærne blir røde og gule og bladene faller av, så er det høsten som kommer. Vinteren er ikke langt unna og naturen forbereder seg på det. Bladene faller mot jorden og dekker trærnes røter mot kulde og frost. Det er lenge siden hvitveis og påskeliljer la seg i jorden. De hadde bare en kort tid.

Det er på samme måten med livet til oss mennesker. Og hele naturen står og «preker» til oss. Og Gud, Skaperen, lar naturen fortelle ivrig og engasjerende til oss mennesker.

Det kommer en høst. Kanskje du merker det? Trærne blir gule, men vi mennesker blir grå og hvite i toppen. Fuglene høres ikke så mye mer, men det kan ha med ørene mine å gjøre. Eller øynene blir dimme for det er mørke. Predikanten forteller om dette. «Begge dørene til gaten blir stengt, mens kvernduren blir svak. En står opp når fuglene kvitrer, men alle sangmøyene er lavmælte.» Pred 12, 1-7.

På himmelen reiser grågåsen «pratende» i en V- form. Men V- formen er som en bokstav eller som en pil. Det er som grågåsen forteller om retningen den skal. Den er tegnet på himmelen. Om høsten ser vi dette flere ganger om dagen. Det er en stadig påminnelse. Lykkelig er den har himmelen som mål for sin vandring. Herlige mål for min reise. «Men vi har vårt hjemland i himmelen. Derfra venter vi også Herren Jesus Kristus som frelser.» Fil 3,20.

Når Israel feirer Herrens høytider i Jerusalem, kommer de med sine kornband, frukt og grønnsaker. Og det markeres på forskjellige måter, men det gjøres i takknemlighet. 

De går gråtende og bærer den sæd de sår ut, de kommer hjem med fryderop og bærer sine kornbånd. Sal 126,6.

Vei og føreforhold har gjennom livet vært varierende. Men likevel gjør vi som skribenten minner oss om: «La oss derfor ved ham alltid bære fram lovprisningsoffer til Gud, det er: frukt av lepper som priser hans navn.» Heb 13,15.

Løvetannen har tatt kvelden. Den er i jorden. Men i april kommer den igjen, på nytt! Det kommer en oppstandelse. «......før støvet vender tilbake til jorden og blir som det var før, og ånden vender tilbake til Gud, som gav den.» Pred 12,7.

Hva blir din oppstandelse?
«Salig og hellig er den som har del i den første oppstandelse. Over dem har den annen død ingen makt.» Åp 20,6.