Av Kurt Urhaug

 

Det er mange merkedager i mai måned hvor vi kan gå i tog! Vi markerer frihet og glede, og ulike faner blir høyt hevet. Vi kler oss i de nasjonale farger, og med stor takknemlighet kan vi heise vårt korsmerkede flagg, med ønske om Guds vern og velsignelse over land og folk. Hvilket tog går du i? «Se, vi går opp til Jerusalem.» Mat 20,18.

 

Korset

Korset i flagget vårt er et bestemt kors. Det er Jesu kors! Det var dette fedrene ville at landet og hjemmet vårt skulle bygges på. Det er ikke et flagg med krusifiks, men både korset og graven er tom. Jesus er Livets Høvding, og er den oppstandne Frelser og Herre! Korset er seierens symbol. Det som skjedde i påsken og på Golgata i Jerusalem, er en seier for alle. Sangeren synger: «Jesus vant og jeg har vunnet».

Fargene i flagget vårt

Hver farge i flagget vårt forteller om Guds gjerning. Blåfargen sier noe om han som kom fra himmelen. Det var ikke mennesket som søkte Gud, men det var Gud som kom til oss. Guds Sønn kommer inn i tiden og på verdensarenaen. Jesus kom med fred, forkynte fred, gjorde fred, er fred og hans navn er Fredsfyrste. Ved Jesus kan vi kalle Gud vår Far. «Jeg er veien og sannheten og livet. Ingen kommer til Faderen uten ved meg.» Joh 14,6. Blåfargen forteller om ham som kom fra himmelen og åpnet himmelen for oss!

Rød er blodets og livets farge! Stopper blodet, dør livet! Hele tiden gjør blodet en renselsesprosess gjennom hele kroppen vår. Når vi i mai har mange merkedager hvor flagget heises til topps, er det uttrykk for livet i nasjonen vår! Mange har gitt sitt liv for folket og fedrelandet! Derfor markerer vi frihet og livet! Kristendommen er det samme! Det er blodet og livet! På Golgata ble det gitt et liv for av vi kan få leve! Det skjer en stadig renselse som gjør livet både sundt og godt. «Jesu, hans Sønns blod renser oss fra all synd.» 1Joh 1,7. Ved Jesu død ble livet vunnet! Rødfargen forteller om Guds kjærlighet. Korset er kjærlighetens og seierens symbol! «Men Gud viser sin kjærlighet til oss ved at Kristus døde for oss mens vi ennå var syndere.» Rom 5,8.

Hvit er kongens og prestens farge, og har med lys og renhet. Det er denne fargen som er mest omtalt i Bibelen. Den har med godhet og trygghet å gjøre. Det er tegnet på det som er nytt, og er friskt og godt! Jesus er ofte omtalt både som prest og konge. Det er tegnet på den rettferdige og majestetiske. Under soningsdagen i Israel var presten kledd i det hvite lin. David skildrer Herren på tronen «og en gammel av dager tok sete. Hans klær var hvite som snø, og håret på hans hode var som ren ull.» Dan 7,9. Åp 1,14. Mordekai fikk en kongelig kledning av perserkongen: «Mordekai gikk ut fra kongen i kongelig kledning av blått purpur og hvitt lin og med stor gullkrone og en kappe av hvitt lin og rødt purpur. Og byen Susan jublet høyt og gledet seg.» Est 8,15.

Alle Jesu etterfølgere er kledd i hvite farger. Det forteller om Guds gaver. Guds rettferdighet, lyset og renhet. De som går i dette toget, er omsluttet av Guds godhet og trygghet. I toget mot himmelen er vi betjent av en konge og en prest, som gjør alt friskt og sundt for vandringen. Det er ingen sykdomstegn blant Guds folk. «Ved hans sår har vi fått legedom.» Jes 53,5.

Guds folk har en nasjonaldrakt. Det er en kledning både for tiden og evigheten. Den er betalt og mottas ved troen på Jesus. I denne drakt står jeg for Gud ren og rettferdig og himmelen verdig.

«Jeg vil glede meg i Herren, min sjel skal fryde seg i min Gud. For han har kledd meg i frelsens drakt, i rettferdighetens kappe har han svøpt meg – lik brudgommen, som setter på seg en lue prektig som prestens, og lik bruden, som pryder seg med sine smykker.« Jes 61,10.

Mai er måneden med de nasjonale farger og drakter. Bunader forteller om tilhørighet! Det pryder nasjonaltoget og gjør oss til et samlet folk!

Himmeltoget

Det går et tog mot himmelen! De er Jesu etterfølgere og går under korset fane! De er et folk som er frikjøpt og deres farger er lik den kongelige drakten som Mordekai fikk; rød og blå purpur og det hvite lin! Kom og bli med toget som går hjem til himmelen! Herren inviterer deg!

«Kom og la oss gå i rette med hverandre, sier Herren. Om deres synder er som purpur, skal de bli hvite som snø, om de er røde som skarlagen, skal de bli som den hvite ull.« Jes 1,18.