Av Bernt Falkum


Hvem har ikke lest bøkene av Kari Vinje, for barn og barnebarn! For en glede for leser og tilhørere, og hvilke gode følelser vekker ikke disse boktitlene: «Adrians hemmelighet og andre fortellinger», «Tyven og tyvebarnet», «Den lille spionen», «Den vesle jenta og den store tyven» og «Kamillas venn».

Kari Vinje ble født i 1931 i Indre Billefjord, en fjordarm til Porsangerfjorden i Finnmark, men har i mange år vært bosatt i Mandal. Hun skriver i en barndomserindring – «Skrapkaka – det er meg» - at hun som barn hadde tre ønsker, der det tredje ønsket var slik at ingen makt på jorden kunne oppfylle det. Hun skriver: «Nei, for det finnes ingen trylleformularer som kan hjelpe et menneske til himmelen. Jeg har skjønt at det er Gud – og bare Gud – som kan bestemme hvem som kommer dit. Han har sagt at han har en plass i himmelen for den som tar imot Jesus og tror på ham. Og jeg har tatt imot Jesus. Jeg våger å tro at han døde for meg. Derfor – og bare derfor – har jeg et lykkelig håp om å komme til himmelen når jeg dør.»

Noe av det samme har hun selv skrevet med egen håndskrift under et bilde der forfatteren er en eldre kvinne. Hun skriver: «Jeg er blitt en gammel dame som ser tilbake på levd liv der Kristus og hans kors har vært mitt anker.»

I det siste kapitlet i denne boken forteller Kari Vinje om noe viktig som hendte 3. mars 1946 – hun var da 15 år. Hun forteller: «Da jeg slo øynene opp om morgenen den 3. mars, trodde jeg at det skulle bli en helt vanlig dag. Jeg visste ikke at usynlige øyne våket over hvert skritt jeg tok. Det har jeg skjønt siden. Ja, siden har jeg skjønt at Gud hadde lagt plan for meg, at hans klokke tikket seg nærmere og nærmere det som for meg skulle bli livets store, avgjørende øyeblikk.» 

Hun forteller at dagen begynte sammen med moren rundt kjøkkenbordet. Hun husker ikke hvordan hun ordla seg, men plutselig ble moren så glad at hun nesten gråt. Hun sa at nå hadde hun endelig fått bønnesvar: «Helt fra jeg var født hadde hun bedt om at jeg måtte gi livet mitt til Herren og bli en tjener for ham.» Morens ansikt strålte.

Selv om moren hadde misforstått noe som kom fra jenta, endte det med at Kari ikke ville utsette valget., det måtte gjøres i dag. NÅ! Og forfatteren skriver: «Jeg tror hele himmelen holdt pusten da jeg skulle velge, for så dyrebar er en menneskesjel. Jeg valgte Jesus.»

Hun forteller at frelsesbønnen var kort, men oppriktig: «Herre, ba  jeg stille, hvis du vil ta imot meg og bevare meg, så kommer jeg nå.» Hun forteller videre noe som jeg tror flere kan kjenne seg igjen i: «Jeg har hørt andre fortelle hvordan det kjennes å bli frelst. Hvor sterkt de følte Guds kall. Hvordan de gråt mens de bekjente sine synder. Hvilken frelsesfryd de fikk! Hvordan de ble badet i Guds kjærlighet …

Sånn var det ikke med meg. Jeg bekjente ikke syndene mine, for jeg syntes ikke jeg hadde noen synder å bekjenne. Jeg hadde ingen tårer heller, og ingen sterke følelser. Det eneste jeg hadde å komme med, var en naken vilje. Med naken vilje bestemte jeg at hvis jeg først skulle være kristen, så skulle jeg være det helt. Jeg skulle være tro mot valget mitt og ha Jesus til Herre så lenge jeg levde. Aldri skulle jeg snu meg og gå tilbake!»

Og nå følger noen av de siste ordene i forfatterens barndomserindringer: «Når jeg ser tilbake på livet mitt, så vet jeg at Jesus er det beste som har hendt meg. Hvis jeg skal beskrive hva han betyr for meg, åpner jeg døra til et hellig rom. Gå stille inn, for du skal møte Majesteten, Kongenes Konge. Kjenner du duften av nærværet hans? Merker du kjærligheten og styrken og freden som stråler ut fra Ham? Opplever du gleden han gir, den som er annerledes enn all annen glede? Alt dette er gaver som han betalte for meg da han døde på korset. Og ikke bare det. Han har reservert en plass i paradiset til meg og alle som tar imot ham. Er det rart at jeg tilber og elsker ham?»

Andre bøker som forfatteren har skrevet, er: «Gud og jeg er venner», «Ekornløven», «Mannen med arret», «Den usynlige vennen» og «Pelle og de to hanskene».

Måtte mange i årene som kommer, ta det bryet og den store gleden det er å lese disse bøkene for barn og barnebarn. En virkelig god investering!