Mandeltreet blomstrer på Golanhøydene.

I den nordlige delen av Israel, Golan og Hermonfjellet har det i januar vært mange fine vinterdager med snø og gode skiforhold på Hermon. Samtidig er det gode badetemperaturer 6 timer lenger sør i landet, i Eilat. Januar er måneden hvor vinteren er i ferd med å slippe taket, og det går mot vår.

I løpet av høsten har vinden og været transportert blomsterfrø rundt om i landet. Genesaretsjøen forteller at vintermånedene har gitt mye regn. Nå kommer varmen. Solen tar mer tak, og da kommer blomstrene Annemoner frem fra bakken og gir mange farverike områder i landet. Etter vinteren står trerene nakne og bare, men Mandeltreet er i stor blomst med sine hvite og mer rødaktige farger.

Fuglene gjør seg klar for å reise til Europa. Om høsten tar trekkfuglene og reiser til Afrika. I stedet å ta den lange reisen over Middelhavet, er det innom Israel. Mer enn 500 millioner fugler er innom Israel om høstene og nå på vårparten, når fuglene på nytt reiser til Europa. I Eilat og i Huladalen feires det «fugleuker» med å se og oppleve det yrende fuglelivet i Israel. Profeten forteler noe av det samme: 

Selv storken under himmelen kjenner sine tider, og turtelduen og svalen og tranen passer tiden når de skal komme. Men mitt folk kjenner ikke Herrens lov. Jer 8,7.

17.januar var det treets dag i Israel. Det er en stor årlig fest i landet med vekt på hva treet betyr. Skolene markerer dette med elever som tar skoledagen i naturen, og de planter et tre. Dette er både et godt miljøtiltak og setter fokus på treets betydning i landet. Dette har en god tradisjon: «Og Gud sa: Jorden skal la gress spire fram, og planter som sår seg, og frukttrær som bærer frukt med frø i, på jorden, hvert etter sitt slag. Og det ble slik.»1Mos 1,11.

Det er nå høysesong for innhøstning av sitroner, appelsiner, Avokado m.fl. Snart finner vi de gode fruktene i butikkhyllene våre. Profeten sier: «I kommende dager skal Jakob skyte røtter, Israel blomstre og få skudd, og de skal fylle jorderike med frukt.» Jes 27,6.

Jesus omtalte fikentreet som et vårtegn. Fikentreet høster en tre ganger om året. Første gang er om våren, og Jesus sa: «Lær en lignelse av fikentreet: Når grenene har fått sevje og bladene springer ut, da vet dere at sommeren er nær.» Mt 24,32.

Salme 80 forteller at fikentreet er et bilde på Israel. Nå ser vi landet, det er en oase i Midtøsten, jødene kommer tilbake, og snart kommer kongen selv, - Jesus Messias. Da blir det sommer!