av Håkon C. Hartvedt

 Blant mine mange bøker har jeg en liten, helt spesiell bok. Denne vesle boka i tilnærmet A6 –format heter «Håndbok for reisen fra døden til livet».

 Fra denne boken vil jeg denne gangen hente fram en helt spesiell historie, ogher kommer den:

 «Den bekjente engelske vekkelsespredikanten Rowland Hill, en mann av adelig byrd, stod en dag på en engelsk landevei og talte, og en stor folkemengde hadde samlet seg for å høre på.Han talte om Guds kjærlighet til alle falne syndere, om Guds fred og om den himmelske heimen.

 Midt under hans preken kjørte en praktfull vogn fram, og kusken ropte til den tettpakkede folkemengden at de skulle vike unna.

 I vognen satt lady Anna Erskine, en dame som var kjent for både rikdom og luksus. Hun var en anerkjent stjerne på alle ball, konserter og teatre, men for sin sjel bekymret hun seg øyensynlig aldeles ikke. Nå var hun på vei til en fest hos det engelske kongepar. Hun var seint ute, og den uventede hindringen gjorde henne utålmodig.

 Auksjonen
Rowland Hills skarpe blikk hadde straks gjenkjent henne. Øyeblikkelig kan tanken for ham at om at her hadde han en god anledning til å vinne en sjel for Gud. Han avbrøt plutselig sin tale, rakte ut sin arm og ropte med kraftig stemme: «Se, der kommer lady Anna Erskine: hør la oss selge henne til høystbydende!

 Hennes overraskelse var ubeskrivelig, og nå når alles blikk ble rettet mot henne, hadde hun helst ønsket at hun kunne ha sunket ned i jorden og forsvinne. Men nå ropte allerede predikanten ut i forsamlingen: – Hvem vil kjøpe lady Anna Erskines sjel?

 

Tre tilbydere
Etter dette spørsmålet gjorde han et lite opphold, før han fortsatte: – Jeg ser atskillige spekulanter som er ivrige etter å by på henne.

Her har vi nå først Verden.

Nå verden, hva vil du gi for lady Erskine?

– Jeg gir all den prakt og herlighet som står til min rådighet: Ære, anseelse og makt, vellevnet og glade dager.

Ikke annet? Ingen udødelighet og evig salighet?

– Det har jeg ikke en gang selv!

Da byr du for lite! Verden du får henne ikke. For hva gagner det ladyen om hun vinner hele verden, men likevel tar skade på sin sjel?

–  – –

Nå Satan, hva vil du gi for henne?

– Jeg gir henne øynenes lyst, kjødets lyst og storaktighet i levnet; hos meg får hun lov til å gjøre som hun vil, tilfredsstille alle sine lyster og tømme gledens beger helt til bunns.

Og hva skal du ha for dette; Satan?

– Hennes sjel for at hun en gang kan komme helt i min makt!

Prisen er for høy, du får henne ikke, Satan, for du er en morder fra begynnelsen, en løgner, ja, løgnens far.

– – –

Men du Smertenes mann, som er så ukjent for ladyen, hva gir du for henne?

– Jeg har allerede gitt mitt eget liv for henne. Jeg har utgitt mitt hjerteblod for henne, da jeg på korset betalte løsepengene for hele verden. Jeg vil gi henne den freden som overgår all forstand. Jeg vil gi henne den gleden som verden ikke kan gi og heller ikke ta. Jeg vil kle henne i rettferdighetens fine, hvite lin og smykke henne med troens gull. Jeg vil bære henne som en signetring, og ingen skal rive henne ut av min hånd. Og når hun en gang i tro har fullendt sitt livsløp, så skal jeg ta henne til meg i min herlighet, for der hvor jeg er, skal også mine tjenere være.

Og hva skal du ha for alle disse herlige gavene?

– Hennes synder, hennes dårlige samvittighet, alt som tynger henne, det vil jeg ha.

– Du skal ha henne, Herre Jesus. Diner hun, og Din skal hun evig være, ja for tid og for evighet!

 

Og så snur predikanten seg, ser rett på ladyen som har vært nødt til å høre på alt dette, uten å kunne komme seg unna, og sier: – Lady, Erskine, er De fornøyd med dette?

 Ja, svarte ladyen, i det hun strøk juvelringen av sin hånd og briljantdiademet av sin panne.

– Du skal eie meg, Herre, for du har kjøpt meg med en pris jeg ikke forstår. Jeg vil høre deg til for tid og evighet.

 – Amen, sa den edle predikanten, mens folkeskaren stod der, sterkt beveget og høylydt gråtende, over det de hadde hørt og sett.

 

Holdt ord
Lady Anne Agnes Erskine holdt ord. Fra denne stund levde hun ikke lenger for seg selv, for verden eller Satan. Hun la bort all stas og forfengelighet. For alle syke og fattige, elendige og bekymrede ble hun en venn og mor. Ingen var så ivrig som hun etter å tjene den Herre Jesus. Og hele sitt liv priste hun Gud som førte henne til denne underlige auksjonen, der hun

ble solgt til den høystbydende.

 – – –

I Josva 24,15 står det: «Jeg og min ætt, vi vil tjene Herren.»

 

Hvem velger du å tjene?