Av Kurt Urhaug.

1978 ble Ariel i Samaria etablert. Det var 40 familier som bestemte seg for å bryte opp og etablere sine hjem i hjerte av Israel. Ariel er kalt for hovedstaden i Samaria, og er i det sentrale høylandet kjent for sine samiske hager.

 

Byen er ca 60 km nord for Jerusalem, og i dette fjellområdet er det tørr, ren og mild fjellbris til alle de ca 20 000 som bor der.

 

Da Sovjetunionen gikk i oppløsning var det på 90 tallet stor innvandring av russiske jøder til Israel. Mange tusen av disse valgte Ariel i Samaria som sitt nye hjem. Byen Ariel strekker seg 12 km og er omlag 2 km bred. Men her bor det mennesker i alle samfunnslag. Det er israelere som har både nyere og eldre emigrasjon til Israel. Det er unge familier og pensjonister, religiøse og andre som skaper samhold og harmoni i de forskjellige bydeler av Ariel.

 

 

For å bygge en by og etablere både hjem og arbeidsplasser, så var Ariel raskt med å gjøre område tilgjengelig for emigranter, nye etableringer og turisme. På få år ble Ariel det naturlige sentrum av Samaria, og byen fikk også universitetsstatus. Dette skjer ved skole og høyskole. Ariel University Center of Samaria ble etablert i 1982. I juli ble Rådet for høyere utdanning i Judea og Samaria enige om å gi høyskolen universitatsstatus. Dette ble da det 8 Israelske universitet i landet.

Ariel University samarbeider med internasjonale organisasjoner og universiteter over hele verden.

 

Studenter ved skolen er både fra Israel og arabere. På samme måten er det med lærere og gjesteforelesere. Mange jøder fra andre nasjoner kommer til Ariel og tar her sine studier. Mange av disse emigrerer senere til landet og bosetter seg i Israel.

 

Mye mer kunne vært omtalt når det gjelder Ariel i Samaria. Men det er ikke noe område med stein og ørkenlandskap som på så kort tid- har vokst til hus og hjem, by, arbeidsplasser, senter, skole, universitet, turisme, frukt og grøntområde,- med internasjonale kontakter og ringvirkninger!

 

Hvordan forklare en slik vekst?

 

Du gav dem dette landet som du med ed hadde lovt å gi deres fedre, et land som flyter med melk og honning, de skal sitte hver under sitt vintre og sitt fikentre, og ingen skal skremme dem. For Herrens, hærskarenes Guds munn har talt. Hør Herrens ord, alle folk! Forkynn det til de fjerne kyster og si: Han som spredte Israel, skal samle det og vokte det, som en hyrde vokter sin hjord.

Enda en gang skal du plante vingårder på Samarias fjell. De som planter dem, skal også ta dem i bruk.

Jer 32,22. Mika 4,4. Jer 31,10. Jer 31,5.

 

Bilde øverst: Israels studenter ved Elon Moreh i Samaria. «De skal bygge opp igjen de ødelagte byene og bo der og plante vingårder og drikke deres vin, og de skal dyrke opp hager og ete deres frukt.» Amos 9,14.