Kampen om JerusalemTil alle tider har det vært en kamp om Jerusalem. Kampen handler om hvem som skal sitte på Davids trone. I sentrum av kampen om ­Jerusalem står Tempelhøyden. Det var her Salomo bygget templet.

 

1000 f.Kr. Bibelen dokumenterer at kong David kommer til byen nedenfor Tempelhøyden, og gjør den til hovedstad i Israel. Hans sønn, kong Salomo, reiser Det første tempel på høyden, der han plasserer Paktens ark.

 

Jerusalem moske587–445 F.Kr. I Bibelen fortelles det at Jerusalem blir plyndret av babylonerne, og ­Salomos tempel lagt i ruiner. Det er først da perserne overvinner babylonerne at jødene får lov til å vende tilbake til Jerusalem, og de starter byggingen av ­det andre tempel.

63 f.Kr. Jerusalem kommer under romersk kontroll. I årene 37–4 f.Kr. regjerer kong Herodes over byen, og han utvider Det andre tempel betraktelig.

70 e.Kr. Etter fire års intense kamper slår romerne ned et jødisk opprør. De brenner ned Det andre tempel, og etterlater bare deler av støttemuren. Jødene får ikke komme til byen.

År 638 Jerusalem kommer under muslimsk kontroll. I 638 bygges Al-Aqsa-moskeen, og i 691 Klippedomen på ­Tempelhøyden.

1099 7. juni 1099 legger korsfarere en jernring rundt Jerusalem, og etter fem ukers beleiring trenger de inn i byen. En nådeløs massakre på byens innbyggere følger. Tempelridderne ­tar senere i bruk Al-Aqsa-moskeen som ordenens hovedkvarter.

1187 Den muslimske hærføreren Saladin gjenerobrer Jerusalem og slår tilbake et motangrep ledet av ­Rikard Løvehjerte. ­Saladin tillater imidlertid kristne pilegrimer adgang til byen.

1516–17 Osmanene erobrer ­Jerusalem, og sultan ­Suleiman 2. setter etter hvert gang i flere imponerende byggeprosjekter. Mest i øynefallende er bymurene og portene inn til den gamle delen av byen.

1948 Staten Israel opprettes, men israelerne får bare herredømme over den vestlige delen av ­Jerusalem. Den østlige bydelen med Tempelhøyden ­kommer under ­jordansk kontroll.

1967 Etter seksdagerskrigen får Israel herredømme over hele ­Jerusalem. Muslimer får imidlertid – og har fremdeles – kontroll over ­Tempelhøyden.

1993 blir det undertegnet en avtale mellom Israel og araberne. Avtalen heter Veikartet til fred. Yasser Arafat skrev under avtalen og sa at en palestinsk stat er innen rekkevidde, og at det palestinske flagget vil vaie over Jerusalems murer, minareter og katedraler. FN krever også at Israel skal trekke seg tilbake fra Judea og Samaria.

1997 er Jerusalems 3000 års jubileum.

Siste årstall er ikke skrevet om Jerusalem, men begivenhetene er klare. Jesus Messias, jødenes konge vil komme tilbake og det vil bli oppfylt det som Maria fikk høre:

«Han skal være stor og kalles Den Høyestes Sønn. Gud Herren skal gi ham hans far Davids trone,

og han skal være konge over Jakobs hus til evig tid, og det skal ikke være ende på hans kongedømme.» Lk 1, 32.