avKonrad LandroDavid og Jonatan

«Fra arkivet» Juni 1975

«David sa: Er det ennå noen igjen av Sauls hus, som jeg kan gjøre vel imot for Jonatans skyld?» 2Sam 9,1.

Det første vi merker oss i dette verset er at Kong David etterlyser Sauls hus. Videre hva kongen har til hensikt. Av dette vil du snart kunne se det vidunderlige, gudommelige bilde som fremstilles her.

I 1 Samuels bok kap 18-26 ser vi hvordan kong Saul i sin tid oppførte seg mot David. Gang på gang la han ham etter livet og søkte å drepe ham. Dette gjorde han uten noen reell grunn. Saul var ikke forurettet av David på noen vis. Tvert om! Men han var full av misunnelse og æresyke. I disse sykdommers kjølevann følger alltid det som ondt er: «Fra den dag så Saul stadig skjevt til David,» leser vi i vers 29.

Guds kjrlighetSaul var Davids fiende all sin tid. Nå er det David som har inntatt kongetronen etter Saul, og som nevnt- han etterlyser Sauls hus.

Etter det vi nå vet, skulle ingen være i tvil om hvorfor han gjør det. Hva ville du gjøre med den personen som lå deg etter livet og ville drepe deg? Svaret er ganske opplagt.

Det skal dessverre ikke så mye til før vi kjenner stikket i hjertet og tenker: - han skal nok få det igjen. Bare et lite ord kanskje,- en som taler bak din rygg og på denne måten setter deg i et noe dårlig lys,- en som spytter deg i ansiktet, eller slår deg på kinnet. Du vet når best selv hva som gjør deg så harm og sur om dagene! Det skal ikke mer til før vi kjenner hevnlysten!

David var også et menneske, men i dette tilfelle så helt ulik deg og meg. Han hadde all grunn til å hevne seg på Sauls hus, men han gjorde ikke det.

Se bare på hva det står. «David sa: Er det ennå noen igjen av Sauls hus, som jeg kan gjøre vel imot for Jonatans skyld?

Dette er gripende, overmenneskelig og guddommelig. Her åpenbarer Gud seg gjennom David. Jeg skulle ønske at dette gjorde slik inntrykk på deg at du ville falle på dine kne og erkjenne hvem du er, og takke Gud for hva Han er.

Som Saul syndet mot David, har du og jeg syndet mot Gud. Vår attest har han gitt oss i Jes 43,24. «Du har bare trettet meg med dine synder, og voldt meg møye med dine misgjerninger.»Eller som det står i Rom 3,23. «Alle har syndet og står uten ære for Gud. Alle- uten unntagelse har syndet mot Gud.

Hva venter du deg så av Ham?

Tenk om han var like lysten på gjengjeldelse, og like hevngjerrig som du. Jeg tør ikke tenke tanken. I stedet skal vi se hva som står skrevet i Jes 43,25. «Jeg, jeg er den som utsletter dine misgjerninger for min skyld, og dine synder kommer jeg ikke i hu.»

Slik er Gud.

Kan du tenke deg et herligere evangelium? Føler du ingen trang til å takke Ham nå!?

«For min skyld,» sier Herren. Dette må understrekes!

Som David behandlet Sauls hus for Jonatans skyld, slik behandler Gud oss for Jesu skyld. Slik må det være, for ingen har gjort seg fortjent den behandling Gud gir oss i denne verden. All Guds godhet mot oss har vi alene Jesus å takke for!