Israel har tre måneder med sommertid. Det er måneden Tammus, Av og Elul. Her er noe vi kan merke oss.

Den 17. Tammus er det en fastedag hvor en minnes ødeleggelsen av templet i Jerusalem. Dette er dagen da babylonske tropper under ledelse av kong Nebukaneser okkuperer Jerusalem og templet. Dette pågår i tre uker frem til den 9 Av. På kalenderen vår er dette tirsdag 13. august. Dette er også en fastedag i Israel. Ved profeten Jeremias hadde Herren advart folket sitt. «Derfor sier Herren: Se, jeg gir denne byen i kaldeernes hånd og i Babel-kongen Nebukadnesars hånd, og han skal innta den.» Jer 32,28.

Men det er ikke nok med dette. I år 70 etter kr. Kr, er det romerske okkupasjon med Titus som hærfører. Det skjer på den samme dato som da Nebukanesar tok Jerusalem. Titus sulter ut byen. Det er kamper fra gate til gate. Til sist er gamlebyen tatt, og romerne setter templet i brann. Det skjer den 9 Av. Alt av gull og sølv som var i templet smeltet og rant ned mellom steinene. Romerne gikk da i gang med å rive bort steinene til templet og bryte opp golvet for å få ta i restene.

Jesus sa selv noe om dette: «Men han svarte og sa til dem: Ser dere ikke alt dette? Sannelig sier jeg dere: Her skal ikke bli stein tilbake på stein som ikke skal brytes ned.» Mt 24,2.

Det som skjer i forlengelse av den romerske ødeleggelse av templet, er at jødene blir sendt i eksil. Noe av dette står omtalt i 5 Mos 28, 64: «Herren skal sprede deg blant alle folkene fra jordens ene ende til den andre. Der skal du dyrke andre guder, som verken du eller dine fedre har kjent, stokk og stein.»

Årsaken til at dette skjer, er at folket vender ryggen til Gud isteden for sitt ansikt.

I denne sørgeperiode er det begrensning av begivenheter som har med glede å gjøre. Det blir ikke inngått ekteskap eller sang av lovsanger.

Midt i sørgetiden er det også et håp.

«Så sier Herren, hærskarenes Gud: Enda en gang skal det skje at hele folkeslag og mange byers innbyggere skal komme hit. Innbyggerne i den ene byen skal gå til den andre og si: La oss gå av sted for å bønnfalle Herren og for å søke ham, Herren, hærskarenes Gud! – Jeg vil gå! Jeg òg! Og mange folkeslag og tallrike hedningefolk skal komme for å søke Herren, hærskarenes Gud, i Jerusalem, og bønnfalle Herren. Så sier Herren, hærskarenes Gud: I de dager skal det skje at ti menn av alle hedningefolkenes tungemål skal gripe fatt i kappefliken til en jødisk mann og si: Vi vil gå med dere, for vi har hørt at Gud er med dere!» Sak 8, 20-23.