Av Johnny Iversen

1 Joh 2,1-2 Mine barn! Dette skriver jeg til dere for at dere ikke skal synde. Og hvis noen synder, har vi en talsmann hos Faderen, Jesus Kristus, Den rettferdige. Han er en soning for våre synder, ja, ikke bare for våre, men for hele verdens.

Ifølge Studiebibelen kan ordet talsmann ha flere betydninger. Det greske ordet parakletos kan bety advokat, forbeder eller hjelper.

Jeg leste en gang om en afrikamisjonær som lette i tre år etter det rette ordet da han skulle oversette ordet talsmann til språket der han virket som misjonær. Han brukte først et ord om en mors omsorg for sitt barn, men under et rettsmøte fikk han tak i et bedre ord. Der omtalte de en mann som nsenga-mukwashi, en mann som har til oppgave «å interessere seg for hele folket og stå sammen med dem når de var i vanskeligheter». Det ble så ordet for talsmann.

Vi tror på en treenig Gud: Faderen, Sønnen og Ånden. To av de tre personene i guddommen kan jeg kalle mine talsmenn.

Ånden er min talsmann på jorden.
Joh 14,16 Og jeg vil be Faderen, og han skal gi dere en annen talsmann, for at han skal være hos dere for evig.

I Johannes evangeliets kapitel 14-16 taler Jesus om talsmannen som skal komme, om Ånden. Jesus beskriver talsmannens oppgaver med ulike verb: Han skal «minne oss», «lære oss», «vitne for oss», «forkynne for oss», «veilede oss» osv. Vi kan si at Åndens oppgave, kort sagt, er å herliggjøre Jesus for oss. Romerbrevets kapitel 8 (vers 26) forkynner at Ånden kommer oss til hjelp i vår skrøpelighet. For vi vet ikke hva vi skal be om slik vi burde. Men Ånden selv går i forbønn for oss med sukk som ikke rommes i ord.

Jesus er min talsmann i himmelen.
Apostelen Johannes bruker ordet talsmann flere ganger i sine skrifter, men det er et skrift i NT som utdyper hva det betyr at Jesus er min talsmann i himmelen, uten å nevne ordet talsmann direkte, og det er Hebreerbrevet. Jeg har blitt mer og mer glad i Hebreerbrevets framstilling av Jesus som vår yppersteprest, og at han gjør prestetjeneste for meg i himmelen (Heb 8,1ff), fordi det gir et flott bilde av hva det betyr at Jesus er min talsmann i himmelen.

I Hebreerne kapitel 9 (vers 24b) tales det om at Jesus gikk inn i selve himmelen for å åpenbares for Guds åsyn for vår skyld. Han «trer fram» for Gud på mine vegne, og viser til sitt eget offer på Golgata. Det brakte han selv for oss «en gang for alle» (Heb 9,28). Da gir det god mening at Johannes skriver at Han «er» en soning for våre synder (1 Joh 2,2).

For meg gir dette perspektivet hvile fra å streve etter å bli en god nok kristen. Jesu fullkomne offer sørger for at alle anklagene mister sin kraft, for Han har selv gjort opp for alt jeg anklages for. 

Jeg hørte en gang en forkynner som fortalte om en gang han skulle ut på et taleoppdrag. Han ble veldig anfektet, og følte seg uverdig for kveldens oppdrag. Han kjente kanskje på noe av det David skriver om i flere av sine salmer? For eksempel når David skriver i Salme 51,5: For mine lovbrudd kjenner jeg, min synd står alltid for meg. Slik har vi kanskje kjent på, noen og enhver av oss. Så fikk denne forkynneren et bilde: Han så seg selv sittende inne i en foss, og utenfor sto en person som prøvde å kaste gjørme på ham. Hvor mye personen prøvde å kaste gjørme, så ville ikke det feste seg på ham. Den kvelden talte han om Jesu blod som renser fra all synd, og om den troende sin stilling i Kristus.

Jeg liker dette uttrykket «i Kristus» veldig godt, og synes Paulus setter fint ord på dette når han skriver: og bli funnet i ham, ikke med min egen rettferdighet, men den rettferdigheten jeg får ved troen på Kristus (Fil 3,9). Dette får frem at Jesus ikke bare var, men han er en soning for mine synder. Det er dette han har på hjertet når han trer frem for Gud som min talsmann i himmelen.