Tel Hazor ligger i den øvrige Galilea. Josva inntok landet Israel. Nord for Genesaretsjøen ble det etablert store krigsstyrker mot Josva. Med hester og vogner var de like tallrike som sanden ved havet (Josva 11, 4). Men Herren sier til Josva at han ikke skal være redd. Det var ikke grunn til engstelse eller betenkeligheter, for Gud var i fortroppen. Mange begivenheter var umulig for mennesker, men Herren er den som kan gjøre mer enn alt.

Hovedstaden i denne nordlige delen av Israel, var Tel Hazor (Josva 11,10). Dette var et strategisk sted og et knutepunkt mellom sør og nord. Handelsreisende mellom Egypt i sør, og videre nordover til Mesopotamia, Assyria, og Persia.

Etter Herrens ordre inntar israelittene og Josva dette området, og Tel Hazor blir satt i brann og blir fullstendig ødelagt. Siden den gangen har byen blitt bygd opp igjen flere ganger

En av dem som bygde Tel Hazor på nytt, var konge Salomo. Salomos prioriteringer var følgene: «Dette er grunnen til at kong Salomo tok ut pliktarbeidere til å bygge Herrens hus og sitt eget hus og Millo og Jerusalems murer og Hasor og Megiddo og Geser.» 1Kong 9,15.

Det er en gjenkjennelig arkitektoniske trekk fra Salomos tid som er tydelige fra alle disse steder. Assyrer kongen la byen på nytt i aske og grus.

Senere ble byen og området rammet av jordskjelv. «Det var i de dager da Ussia var konge i Juda, og Jeroboam, Joas' sønn, konge i Israel, to år før jordskjelvet.» Amos 1,1.

Nye forskning viser at Tel Hazor var en av de israelittiske byer som var episenteret for dette jordskjelvet rundt 750 f.Kr. Arkeologien viser kollapsede gulv og vegger i flere byer som tilskrives jordskjelvet.

Så blir byen på nytt inntatt og folket bortført. «I Israels konge Pekahs dager kom kongen i Assyria Tiglat-Pileser og tok Ijon og Abel-Bet-Ma'aka og Janoah og Kedes og Hasor og Gilead og Galilea, hele Naftalis land, og han bortførte innbyggerne til Assyria.» 2Kong 15,29.

Mattrealisme og Hazors hedenske kultiske handlinger gjør at byen kommer inn under Guds dom. «Hasor skal bli til bolig for sjakaler, en ørken til evig tid. Ingen mann skal bo der, og intet menneske oppholde seg der.» Jer 49,33.

Det blir alltid som Herren har sagt det.

På nytt taler stenene i øvre Galilea. I dag er Tel Hazor på UNESCOs verdensarvsliste og viktig arkeologisk område i Israel.